• 61992Totaal aantal bezoekers:

Bedevaart naar Medjugorje

Al zeven keer ben ik op pelgrimage geweest naar het kleine plaatsje Medugorje in Bosnië-Herzegovina, zo’n 100 km verwijderd van de havenstad Split in Kroatië en vlak bij Mostar, de stad die tijdens de burgeroorlog zo zwaar getroffen werd. Medjugorje is bekend geworden omdat een aantal kinderen sinds 1981 melding maakten van het feit dat Maria aan hen verscheen. Zo groeide het langzaam uit tot een grote bedevaartplaats. Onlangs heeft de Paus bekend gemaakt dat Medjugorje officieel een bedevaartplaats van de Kerk is, zonder daarbij de verschijningen te erkennen (daarover is nog geen officiële uitspraak gedaan). Wel mogen vanaf nu parochies en kerkelijke bedevaartorganisaties ook officieel pelgrimages naar Medjugorje ondernemen. Medjugorje staat wereldwijd bekend als een genadeoord. Zeer veel mensen zijn hier tot geloof gekomen en/of hebben zich bekeerd. Zeer vele mensen maken gebruik van het Sacrament van Boete en Verzoening en iedere dag staan lange rijen voor de biechtstoelen. Duizenden jonge mensen hebben hier ook hun roeping ontvangen tot het priesterschap of het religieuze leven. In Medjugorje wordt iedere avond de heilige Mis gevierd met gelovigen uit de hele wereld. Daarnaast beklimmen de mensen, de rozenkrans biddend, de verschijningsberg en wordt ook de kruisberg beklommen terwijl de kruisweg wordt gebeden.
Omdat ik aldus al meerdere malen in Medjugorje ben geweest wil ik volgend jaar van maandag 27 april tot zaterdag 2 mei een bedevaart naar Medjugorje organiseren. We gaan met het vliegtuig vanuit Brussel-Charleroi naar Zadar in Kroatië en gaan vandaaruit met gehuurde auto(busje)s naar Medjugorje (2 en een half uur rijden). We zullen in Medjugorje de avondvieringen mee beleven, de kruis – en verschijningsberg beklimmen, Mostar bezoeken, een bezoek brengen aan het Cenacolo (opvang van verslaafden) en de mooie Kravica watervallen. De kostprijs inclusief vlucht, huurauto en halfpension schat ik rond € 250,-. De kamers in het pension zijn tweepersoonskamers. U kunt zich bij mij persoonlijk opgeven.

Pastoor W. van Dijck

Mail: wvdijck@home.nl