• Dit evenement is voorbij.

H. Mis met as-kruisje: Aswoensdag 19:00 uur Grote St. Jan

10/02/2016 @ 19:00 - 20:00

askruis_01Iedereen is in deze H. Mis op aswoensdag uitgenodigd om het askruisje te ontvangen.
Voor iedereen die even niet meer weet wat dit ritueel voor betekenis heeft staat hieronder nog even de uitleg.

Op Aswoensdag laten Rooms-katholieken en sommige protestantse gelovigen in de kerk een kruis met as op hun voorhoofd tekenen, het zogenaamde askruisje. Terwijl de priester of de diaken het askruisje zet, zegt hij doorgaans tegen iedere gelovige afzonderlijk: “Gedenk, mens, dat je stof bent en tot stof zult wederkeren” (in het Latijn: “”Memento, homo, quod pulvis es, et in pulverem reverteris”). Deze tekst is gebaseerd op het vonnis dat God na de zondeval over de mensheid uitsprak (Genesis 3,19).

De as is het overblijfsel van verbrande ‘palmtakken’ (vaak buxustakken), die het jaar daarvoor gebruikt werden voor de viering van Palmpasen op Palmzondag. Het kleine ritueel wordt uitgevoerd ter bezinning en als uiting van boetvaardigheid. In die zin is het een voorbereiding op Goede Vrijdag en Pasen.

Datum:
10/02/2016